top of page

Onko positiivinen psykologia vain kukkahattutätien öyhötystä?

  • jhartikainen73
  • 1 päivä sitten
  • 3 min käytetty lukemiseen

Kun puhe kääntyy positiiviseen psykologiaan, monelle saattaa tulla mieleen amerikkalaistyylinen yltiöpositiivinen ajattelu, joka tuntuu suomalaisittain katsottuna vieraalta, naiivilta ja siirappiseslta.


 "Posi, Posi!" -tyyppiset lausahdukset voivat aiheuttaa selkäpiin karmimisen monessa meikäläisessä. Mutta entä jos positiivinen psykologia onkin jotakin aivan muuta kuin pinkkeihin vaatteisiin pukeutunutta hymyilyä?


Kun Roteva-turvakoulutusta pyydetään tilanteisiin, joissa kohdataan uhkaavaa tai haastavaa käyttäytymistä, asiakkailla on usein tarve saada konkreettisia keinoja selviytyä arjen kovista tilanteista. Roteva Coachin valmennuksissa ei keskitytä vain fyysisiin menetelmiin tai sääntöihin, vaan myös syvälliseen psykologiseen ymmärrykseen ja etiikkaan. Keskiössa on psykologinen turvallisuus, resilienssi ja vahvuuslähtöinen kasvu.


Oma polkuni: Muurahaisista flow-tiloihin

Ensimmäistä kertaa tutustuin Mihaly Csikszentmihalyin flow-teoriaan jo 90-luvulla. Tajusin, kuinka syvä uppoutuminen ja merkityksellisyyden kokemus voivat tehdä haastavistakin tilanteista hallittavia ja jopa palkitsevia. Myöhemmin erityisluokanopettajan työssäni huomasin, että olin käyttänyt monia positiivisen psykologian ydinelementtejä jo vuosia, vaikken ollut niitä tieteellisenä mallina hahmottanut.


Nuorisotyössä Joensuussa 90-luvulla saatoin pysähtyä metsään nuorten kanssa ja seurata muurahaisten toimintaa. Leireillä saatoimme kerääntyä telttapatjojen kanssa katselemaan yön tähtiä – ihmetellen pientä ja isoa; ollen läsnä, ennen kuin mindfulnessista olin mitään kuullutkaan. Nyt näen, miten nuo kokemukset ovat rakentaneet pohjan Roteva Coachin tavalle kohdata ja valmentaa ihmisiä. Yritykseni motossa "Hyvä ei häviä" tiivistyy koko ajatus.


Miksi positiivinen psykologia toimii? Mitä se ei ole?

Positiivinen psykologia ei kiellä vaikeuksia. Se ei tarkoita, että haastavat vuorovaikutustilanteet sivuutetaan tai päälle liimataan tekohymy. Päinvastoin: Positiivinen psykologia lähtee siitä, että tunteet on osa ihmisyyttä ja että myös haastavilla tilanteilla on arvoa.


Ne voi olla mahdollisuus ja, erityisesti, niiden takaa voi löytyä vaikka mitä mielenkiintoista.


Olennaista on, että tutkivalla ja ihmettelevällä asenteella voidaan ennaltaehkäistä monta tilannetta tänään ja tulevaisuudessa. Oppiminen, kehittyminen ja kasvaminen mahdollistuu tällaisen asenteen myötä.


Valmennuksissani käsitellään ihmistä kokonaisuutena. Se tarkoittaa sitä, että tunteet ovat perusrakenteita meissä jokaisessa ja ne ovat osa ihmisyyttä ja yhteisöä. Tilanteesta yleensä tekee haastavan se, että tunteet ovat päässeet valloilleen:


 Luolaihminen kokee epävarmuutta ja pelkoa niin haastavassa johtamistilanteessa, puheeksiottamisessa, kuin peliriippuvuuden riivaamassa teinissäkin, kun oma tahto ei toteudu tai kyvyt eivät riitä. Menetän kasvoni ja minut hylätään heimostani. 


Tästä on positiivisuus kaukana, vai mitä?


Tieteellinen pohja, konkreettinen hyöty

Martin Seligmanin PERMA-malli (Positive emotion, Engagement, Relationships, Meaning, Achievement) ja Mihaly Csikszentmihalyin flow-teoria tarjoavat tutkittuja viitekehyksiä, joiden avulla yksilö voi lisätä hyvinvointiaan ja tehokkuuttaan. Tutkimusten mukaan positiivinen psykologia parantaa työelämässä motivaatiota, sitoutumista ja jaksamista sekä opetusalalla osallistumista ja oppimistuloksia.


Myös Suomessa nämä periaatteet ovat saaneet vankkkaa jalansijaa. Esimerkiksi Lotta Uusitalo on tutkinut, miten luonteenvahvuuksien tunnistaminen tukee lasten ja nuorten oppimista ja hyvinvointia. LAB- ja Haaga-Helia -ammattikorkeakouluissa on puolestaan tarkasteltu, miten positiivinen psykologia edistää työyhteisöjen kulttuuria ja vähentää uupumusta.


Positiivinen psykologia on kiinnittänyt huomiota ongelmalähtöisestä psykologian perinteestä ennaltaehkäisevään ajatteluun. Koitetaan siis vaikuttaa asioihin ennen eskaloitumista.


Hoidetaan juurisyytä.


Akuutissa tilanteessa, kun propeliin on kaki napsahtanut, joudutaan kuitenkin toimimaan akuuteilla keinoilla. Silloin tarvitaan jämäkkyyttä ja selkeitä toimintamalleja, mutta ne eivät sulje pois käsittelemäämme lähestymistapaa. Psykologinen turvallisuus linkittyy voimakkaasti positiiviseen psykologiaan.


Kärtyinen asiakas, johdettava tai oppilas tekee kaikkensa saadakseen sinut kiinni siitä, että olisit hänelle epäreilu, jolloin oikeuttaisit hänelle hänen kiukuttelunsa.


Ole siis rauhallinen ja luo tilanteessa turvallista ilmapiiriä lämpimän jämäkällä otteella. Se palkitsee teidät molemmat, kun läikkynyt maito on luututtu lattialta. Luottamus kasvaa.


Roteva Coach: Muutetaan sanat teoiksi

Roteva Coachin valmennuksissa positiivinen psykologia ei ole irrallista teoriaa, vaan osa jokaista aihetta. Pyrimme tunnistamaan omat vahvuutemme, käsittelemään stressiä, rakentamaan psykologisesti turvallisia vuorovaikutussuhteita ja toimimaan tehokkaammin haastavissakin tilanteissa. Ja harjoitellaan. Ja keskustellaan. Ja harjoitellaan lisää.


Uudet toimintatavat tulevat käytäntöihin oivallusten ja harjoittelun kautta.


Kokonaisvaltainen turvallisuus syntyy siitä, että ihmisellä on sekä keinoja että sisäinen lupa olla oma itsensä, virheineen ja vahvuuksineen ja pyritään olemaan läsnä. Kun ihmiset kohdataan arvostaen, syntyy tilaa uuden oppimiselle ja kehittymiselle.


Suomalaisittain, amerikkalainen slogan, Power Of Hello, voisi olla Moron Mahti? Ehkä?


Ja lopuksi – palatakseni alun kysymykseen: onko positiivinen psykologia vain kukkahattutätien puuhastelua?


Sillä ei lopulta liene väliä, pukeudutko kukkahattuun vai karvalakkiin, solmioon vai saappaisiin. Tärkeämpää on se, miten kohtelet itseäsi ja muita – avoimesti, oikeudenmukaisesti ja hyvää etsien. Juuri siitä positiivisessa psykologiassa on kyse.


 Ja juuri siksi se toimii.


 PS. Sain oheisen kortin tyttäreltäni synttärilahjaksi. Sanoi, että se kertoo minusta.

Positiivinen psykologia
Positiivinen psykologia


 
 
 

Comments


© 2025 Janne Hartikainen

bottom of page